Aşağıdan bağlantınıza uygun rate ayarlarını alın ve console’a yazarak oyundan daha fazla performans alın ..

256k ADSL
rate 7500
cl_rate 6500
cl_cmdrate 20
cl_updaterate 21

512k ADSL
rate 9500
cl_rate 8000
cl_cmdrate 32
cl_updaterate 31

1024k ADSL
rate 12000
cl_rate 9800
cl_cmdrate 43
cl_updaterate 40

2048k ADSL
rate 15500
cl_rate 12000
cl_cmdrate 55
cl_updaterate 52


8000k ya kadar olan ADSL
rate 25000
cl_rate 12000
cl_cmdrate 100
cl_updaterate 100

56k modem
rate 4000
cl_latency -120
cl_updaterate 20
cl_cmdrate 30

128k modem
cl_updaterate : 20-30 ( Uygun değer 25 )
rate : 7500
cl_cmdrate : 17 - 19
cl_rate : 9999

256k modem
rate 5000
cl_latency -70
cl_updaterate 31
cl_cmdrate 35

512k modem
rate 7000
cl_latency -50
cl_updaterate 35
cl_cmdrate 35

Bunlar tavsiye edilen rate ayarları. Kendiniz de yukardaki değerleri değiştirirek en uygun rate ayarlarına ulaşabilirsiniz. Bu ayarlamalarınız sırasında /rate ayarını 3500***8242;den aşağı yapmayınız

Şimdi geleli neyi neden yaptığınızı anlatmaya ..Rate ayarlarının ne işlere yaradığı neylere yaramadığı ve nasıl kendi ayarlarını ayarlayabilirsiniz bunlara çözüm bulalım

4 adet kavram var
1) cl-cmdrate : sizden servera giden saniyedeki durum yenileme sayısı. Yani yaptığınız hareketleri ateş etmenizi falan servera bildirme sıklığınız. Dururkenki gönderdiğiniz veri büyüklüğü ile çatışma sırasında gönderdiğiniz veri büyüklüğünün (sıklığının değil) değiştiğini unutmayın. bu rakamın değişmesi ile değişen şey verileri gönderme sıklığı. eğer 20 ise saniyede 20 kere demek yani.

2) cl_updaterate : Server'ın saniyede size gönderdiği durum güncelleme sıklığı. Yukarıdakiyle aynı prensipte çalışıyor. Ancak tüm diğerlerinin bilgilerini içerdiğinden paketler daha büyük oluyor.

3) cl_rate : Birinci komut nasıl sizin servera saniyede kaç kere veri göndereceğinizi belirliyorsa, bu komut da saniyede "maximum" ne kadar byte gönderebileceğinizi belirliyor. Yani ne kadar göndereceğinizi değil ama maximum ne kadar gönderebileceğinizi. Bu değer servera olan fiili upload miktarınız ile orantılı olmalı. Yani serverda net_graph 3 komutu ile oyun sırasında hem yanlızken hem de çatışmadayken out kısmında sürekli değişip duran saniyedeki upload miktarınızı belirleyip ona göre ayarlamanız gerekiyor. Normal internette bir dosya upload ederken falan olan hız değil yani. Serverda oynarken olan fiili miktara bakacaksınız.

4) rate : serverdan size gelen saniyedeki "maximum" veri miktarını belirliyor. Server tarafından belirlenmiş olan sv_maxrate (ki bizde 20000 dir) den büyük olamıyor.


şimdi saniyedeki download miktarınızı inizi yukarıdaki şekilde tesbit ettikten sonra, diyelim ki 10 kbit/sec çıktı, bunun yüzde 10 gibi bir kısmını emniyet için düşüp, kalan miktarı 8 e bölerek byte cinsinde buluyoruz. Bu da rate imiz oluyooor. örenk : 10kbit/sec = 10000 bit/sec % 10 düşelim = 9000 bit/sec. byte'e çevirelim 8'e bölüp = 1125. işte rate imiz 1125 olacak. Aynı şekilde upload miktarınızı tesbit edip aynı işlemlerden geçirerek cl_rate inizi de bulabilirsiniz.
Ondalıklı rate ve cl_rate değerlerinin daha etkili sonuç verdiği veya pingleri düşürdüğü tamamen bir söylentiden ibarettir. inanmayınız.
Gelelim diğerlerine.

cl_cmdrate : Sizden servara giden bilgiler normalde daha küçüktür. ortalama 20 byte paketlerdir bunlar. Dolayısıyla sizin cl_rate inizde belirlediğiniz değer üzerinden (ki bu saniyede gönderebileceğiniz toplam veri miktarının üst sınırını belirleyen değerdir. Yani en üst sınırda gönderdiğinizi var sayıyoruz) kaç tane 20 byte lık paket gönderebilirseniz, cl_cmdrate iniz o olacaktır. Örnek: cl_rate inizi 1000 buldunuz , yani bir saniyede maximum 1000 byte toplam veri gönderebiliyorsunuz. 20 bytle lık paketler halinde gönderdiğinize göre 1000/20=50. Yani saniyede 50 kere veri göndermesi yapabilirsiniz. Bu değer mesela 50 yerine 40 olursa 200 byte lık kapasiteyi kullanamıyorsunuz demektir. 50 yerine 60 olursa da boşuna kasıyorsunuz çünkü toplam maximum veri limitinizi aşmaya çalışıyorsunuz demektir. Yanlız bir şeyi unutmamak lazım onun için tekrarlıyorum: rate ve cl_rate değerleri gerçekte toplam ne kadar veri gönderdiğinizi veya aldığınızı değil maximum ne kadar gönderebileceğinizi belirler. Ancak biz bu iki değeri, söz konusu serverla olan upload ve download miktarlarımıza bakarak hesapladığımızdan pek de büyük bir fark olmayacaktır.

cl_updaterate : Aynı mantıkla hesaplanır, ancak burada söz konusu olan verilerin büyüklüğü daha fazladır. Çünkü server size diğer herkesin bilgisini de göndermektedir. Çatışma sırasında ortalama 175 byte a kadar çıkar paketlerin büyüklüğü. O zaman da rate değerinizi 175 e bölmeniz gerekiyor. Böylece cl_update inizi de bulmuş olursunuz.

Bir kez daha önemle hatırlatıyorum ki bu rakamları sağdan soldan hazır olarak alıp kullanmayınız. Bu rakamlar herkez için ayrıdır ve her bağlandığınız server için de değişebilir. İki tane ayrı kişi aynı tip modem ve aynı isp den bağlansalar da, bağlandıkları serverlara olan download ve upload hızlarına göre hesaplayarak değerlerini belirlemeleri en doğrusudur.
Bunu yaparken oyun esnasında konsola net_graph 3 yazıp, serverla olan in ve out değerlerinizi her durumda gözlemeniz ve ayarları değiştirdikçe (gene konsoldan bu ayarları değiştirebilirsiniz) burada meydana gelen değişmelerei yakından izlemeniz gerekmektedir. En mükemmel kombinasyonu bulduğunuzda config dosyanıza yazabilir veya ayrı bir config dosyası oluşturup onu execute ederek (konsola exec bilmemne.cfg yazıp) her seferinde optimum ayarlarınıza kavuşabilirsiniz.

BUNU YAPARKEN NET_GRAPH DA DIKKAT EDECEĞİNİZ KISIM CHOKE KISMIDIR. CHOKE HER İKİ YÖNDE DE GÖNDERİLEMEYEN PAKETLERİN SAYISINI GÖSTERİR. AMACIMIZ CL_UPDATERATE VE CL_CMDRATE İ CHOKE U SIFIR TUTMAK SURETİYLE MÜMKÜN OLAN EN YÜKSEK DÜZEYE GETİRMEKTİR. LOSS İLE BU KOMUTLARIN HİÇ BİR İLGİSİ YOKTUR. LOSS VARSA SORUN BAĞLANTINIZDAKİ BİR PROBLEMDEN MEYDANA GELMEKTEDİR. LOSS HER İKİ YÖNDE DE GÖNDERİLMİŞ AMA ASLA VARMAMIŞ OLAN PAKET SAYISINI GÖSTERİR VE BU AYARLARLA İLGİSİ YOKTUR. CHOKE İSE KAPASİTE AŞIMI NEDENİYLE GÖNDERİLEMEYEN VEYA ALINAMAYAN PAKET SAYISINI GÖSTERİR.