09-03-12, 22:54
CS 1.6 Server Yedek Alma
Merhaba arkadaşlar...
Bu sistemin iki yolu vardır;
Bana kalırsa her sunucu bu sistemi yapmalı çünki kimin ne yapaçağı belli olmaz...
İsmindende belli olduğu gibi Serveri yedekler,tar.gz şeklinde.
Aşamaları mesaj yazdıkdan sonra görebilirsiniz...
1. Çözüm:
Örnek bir tane
csplague.com kullanıcı adı losteps olsun..
/scripts/pkgacct losteps
Yazmamız yeterli olacaktır..
Sistemde yer alan losteps adındakı kullancıya ait bütün bilgileri yedeğe alır.Normalde losteps yerıne root yazmanız gereklidir ben hayal ürünü olarak yaptım.
../../home dizininde
cpmove-losteps.tar.gz
olarak adlandırılır.O dosyayı bana kalırsa Yedel Disk olan D diskinde yedekliğin,eğer sunucunuz hacklernirse onu tekrar kurarsınız.
Dosyamızı RSYNC veya SCP yöntemi ile diğer bir sunucuya taşır ve yine dosyayı /home dizinine koyarak /scripts/restorepkg programını kullanıp re-backup yani restore etmiş oluruz.
Restore işlemi için ikinci sunucunun /home dizinine taşıdığımız cpmove-linuxtr.tar.gz dosyasını şu şekilde çağırıyoruz.
/scripts/restorepkg losteps
Sunucudaki bütün kullanıcıları yedeklemek istiyorsak ;;(yani cpanelde bulunan userleri)
PHP Code:
for b in $(ls /var/cpanel/users); do /scripts/pkgacct $b;done
tüm kullanıcıları yedeklemeye başlıyor ve kullanıcıları /var/cpanel/users bölümünden topluyor.. yedekleme yine /home dizinine cpmove-USER.tar.gz formatında yapılıyor..
Tüm yedekleme işlemi bitince SCP yöntemi ile siteleri taşımayı anlatacağım..
Bir tane hayali ip 10.20.30.40 Olsun..
PHP Code:
cd /home
scp cpmove-* root@10.20.30.40:/home
eğer 10.20.30.40 numaralı ip yani taşınacak sunucu ssh portu 22 den farklı ise mesela 9980 ise şu komutu kullanmanız gerekir.
PHP Code:
cd /home
scp P9980 cpmove-* root@10.20.30.40:/home
sonrasında ikinci sunucuya tüm yedekler aktarılmaya başlar.. Yedek aktarım işlemi bitiminde bu işlemin tersi olan /scripts/restorepkg yazılımı ile yine for kullanarak tüm yedekleri restore edebilmemize yarayan komut ise alt kısımdadır.
PHP Code:
cd /home
for r in $(ls | grep tar.gz | cut -d- -f2 | cut -d. -f1); do /scripts/restorepkg $r;done
Hayırlı satışlar,hayırlı hackler,hayırlı insanlar olunuz...
Anlamadınız yer olursa sorunuz.
2. Çözüm :
Burada ise server dosyalarını ve mysql dosyalarını yedeğe almayı öğreticem..
Öncelikle PuTTy'e şu komutu yazalım:
PHP Code:
tar cvzf server_yedek.tar.gz /home
mySQL yedeğe almak için ise PuTTy'e şu komutu gönderiyoruz:
PHP Code:
tar cvzf mysql.tar.gz /var/db/mysql
Umarım anlamışsınız... |
boşuna imza atmama gerek yok bilgisiz insanlar çok bildiğini sanarak atıyorlar zaten kirli mürekep ile.