Kullanıcı Tag Listesi

1 sonuçtan 1 ile 1 arası
Like Tree2Likes
  • 2 Post By jeLibon

Konu: VHE En yaygın hatalar & Çözümler.

  1. #1
    binbaşı emektar jeLibon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2012
    Mesajlar
    376
    Bahsedildi
    0 Mesaj
    Etiketlenmiş
    0 Konu
    Tecrübe Puanı
    9

    Standart VHE En yaygın hatalar & Çözümler.

    Lütfen bu kadar emeği görmezden gelmeyin işinize yaradıysa hiç olmazsa yorum yapın rep verip vermemek size kalmış. Konuyu açmaktaki en büyük amacım bu tür hatalarla karşılaşan arkadaşlar kafayı yemesinler.

    Konuda CS ve VHE ile ilgili hataların çözümlerini açık şekilde anlattım.

    Bu yazı forumdaki sorunlar genel olmak üzere gördüğüm sorunlar ve hataları açıklamaktadır. Lütfen konu açmadan burayı okuyunuz genelde soracağınız şeyler bunlar oluyor çünkü.


    Önemli: Bu yazılar tamamen bana ait olduğundan ben yazdım diye sağda solda paylaşanı Allah'a havale ediyorum. Böyle bir yazıyı yazmak kolay değil.

    Yazının birkaç yerde paylaşıldığını gördüm ve altına alıntıdır yazılmış teşekkür ediyorum paylaşılmasında hiçbir sakınca yoktur.

    A - Yeni bir haritaya başladığınızda neler yapmalısınız.

    1) Haritanızın soyut olsa da bir planı olmalıdır. Yoksa neyi nereye koyacağım diye düşünürseniz çok iyi haritalar ortaya çıkaramazsınız. Önce bir kalıp belirleyin ve yapıma başlayın.

    2) Wad dosyaları önemlidir. halflife.wad ve cstrike.wad ı tanıtın. Sonra eğer bunlar yetersizse küçük boyutta bir wad dosyasını wally ile hazırladıktan sonra bunu da tanıtın. Maximum 5 tane wad dosyanız olsun.

    3) Ayarlarınızı kontrol edin ki sonradan çıldırmayın. Haritanız diyelim ki C:/cs haritalar/maps gibi bir dizinde. Bu dizin yanlıştır. Dizindeki isimlerini içinde Türkçe karakter, boşluk olmamalıdır. Misal benim dizin önceden şu şekildeydi: D:/Belle Oyun/Cs Fusion/cstrike/maps. Birçok hatayla karşılaştıktan sonra dizini şöyle düzelttim: D:/BELLeOYUN/Fusion2/maps ve rmfler bspler falan herşey bu dizinde. Bu zamana kadar hiç ayar hatasıyla karşılaşmadım bu yüzden.

    4) Zhlt sürümü önemlidir zhlt.info adresinden son sürümü indirip tanıtın.

    5) Yapıma başlayın. Önce bir zemin ve gökyüzü çizip duvarları ve harita içeriğini yerleştirin. KESİNLİKLE diyorum hatta kırmızıyla ve altını çizerek: Haritanızı sky kutusu içine almayın. Biraz uğraşın ve duvarlar arasında boşluk bırakmayıp uzaya ışık sızmasını önleyin leak oluşmasın. Gökyüzünü ise görünen yerlere koyun. Işık sızması varsa kapatın. Haritanızı birkaç şey ekledikten sonra derleyip test edin.

    6) Haritanızı çizdiniz bitirdiniz. Alt+P ile son kez sorunları kontrol edin varsa düzeltin. Yoksa son bir kez normal derleme yapın. Kasma vs gibi sorunlar var mı kontrol edin. Hatalarınızı sorunlar bölümünde veya konu altında cevaplandırabilirim fakat hatasız şekilde yaptıysanız son derlemeye geçin.

    Son derleme nedir?
    Derleme ekranında hlvis.exe ye -full ve light_exe ye -extra parametresi ekleyin. hlcsg ye de ayrıca yapmış olduğunuz wadınızı (1 tane olmalıdır) -wadinclude wadismi.wad parametresiyle include edin.

    Bundan sonra derleyin ve derleme esnasında bilgisayarını ellemeyin. Bu işlem 1 dakikadan 10 saate kadar sürebiliyor ve %99 CPU kullanıyor.

    7) Son defa haritanızı açıp bir bakın sorun var mı diye. Yoksa .res dosyası hazırlayabilirsiniz (ses veya ayrıca birşeyler eklediyseniz)

    Res dosyasının tanımını bilmeyenler var ki her haritaya res dosyası yapma gereği duyuyorlar. Res dosyası aslında servere girerken harita dışında ses/wad/model vs gibi dosyaları indirmenize yarar. Eğer normal kendi halinde bir harita yaptıysanız gerek yoktur. Ama diyorsanız ben kendim ses attım kullandım o zaman .res dosyasını metin belgesi ile düzenleyeceksiniz.

    Metin belgesini açıyoruz. Haritamıza darkbelle.wav sesi ekledik diyelim.

    sound/dosyaadi.wav

    yazıyoruz. Kaydediyoruz .res olarak. Bitti bu kadar büyütülecek birşey yok.

    En son olarak da haritanızı rarlayıp yayabilirsiniz.

    B - Valve Hammer Editor hakkındaki sorunlar


    1) Haritam BSPye çevirilmiyor ne yapacağım?


    Çözüm: Bunun birçok sebebi vardır biz kahin olmadığımız için bilemiyoruz. Sorunlar bölümünde log dosyanızı paylaşırsanız oradan yardımcı oluruz.

    2) Haritayı yaptım da çok kasıyor.

    Çözüm: Bunun da bir çok sebebi vardır: Haritanızda leak olabilir (eğer haritanızda ışıklandırma yoksa büyük ihtimal leak vardır) bunu nasıl anlarsınız: Log dosyanızı açın ve ctrl+f ile leak yazıp aratın. Yok ise leak yoktur, eğer var ise; küçük haritanızı sky kutusuna alıp hollow özelliği ile -4 yazarak kutuya alabilirsiniz. Ama orta ve büyük haritalarınızda KESİNLİKLE böyle bir yönteme başvurmayın. Yeni harita yapacaklar özellikle dikkatli bir şekilde açıklık bırakmayarak her yeri kapatarak devam edin. Sonra leak bulması çok zor oluyor. Diğer bir sebep ise ışık koymamanız olabilir. light entitysi ile ışıklandırmayı yapabilirsiniz. 3.sebep genelde karşılaşılan MAX_PATCHES hatasıdır. Çözümü ise : derleme ekranında light_exe ayarına -sparse parametresi eklemektir. Bu çözümü SADECE MAX_PATCHES hatasında kullanın. Bazı arkadaşlar herşeyde kullanıyor bu yanlış. 4.sebep ise haritanızın gereğinden büyük olmasıdır. Çok büyük haritalarda kasma kaçınılmazdır. O yüzden büyük haritalar özel bir dikkat ister. Bir alanı çok fazla büyütürseniz karşıya baktığınızda fps 10a düşer. Bu da istenmeyen bir durumdur. Kullanılmayan ve görülmeyen yerleri sky ile kapatabilirsiniz. Örneğin kendi yaptığım bir haritamda gereksiz ve ortada kalan türden alanlar bırakmadım. Yani herşey dikdörtgen gibi hem çizimi de basit oluyor.



    3) Bad surface extents x/x at position (x, y, z) türünden bir hata alıyorum.

    Çözüm: O koordinata gidip nesneyi silip düzeltmelisiniz(x,y,z)

    4) Haritayı yaptım derledim ama birkaç saat geçti hala program yanıt vermiyor.

    Çözüm: Haritanız büyükse bu süre uzayabilir ve bunu azaltmanız söz konusu değildir. Tek çözüm hızlı bir sistemde sadece VHE açık halde çalıştırmak olabilir. Bitene kadar beklemelisiniz.

    5) Invalid argument hatası alıyorum

    Çözüm: Bu kesinlikle ayar hatasıdır. Ayarlarınızı silin ve doğru bir şekilde baştan yapın.

    6) Warning: ::FindTexture() texture İSİM not found! gibi bir hata alıyorum

    Çözüm: Alt+P yapıp oradaki hatalara giderek objeyi yeniden kaplarsanız sorun düzelir.

    7) Too many light styles on a face yazısı derleme ekranında 100 satır çıkıyor nedir bu?

    Çözüm: Bu bir uyarıdır normalde bir sorun etmez ama çözümünü de söyleyelim hemen. Genelde light lere fazla Name verdiğinizde ve bir yüzeye çok ışık çarpıyorsa oluşur. lightleri azaltın ve isim vermeyin.

    8) Exceeded MAX_PATCHES hatası alıyorum.

    Çözüm: Bunun nedeni şudur: haritanızda çok fazla yüzey var. light_exe ye -sparse parametresi ekleyerek kurtulabilirsiniz ama bunu yaptıktan sonra haritaya fazla şey eklemeyin başka sorunlar çıkarır.

    9) Haritayı yaptım derledim açıldı fakat tam dolarken oyundan atıyor.

    Çözüm: Bunun birkaç sebebi vardır: ses model eklediyseniz onlarda hata yapmıştırsınız, log dosyasında hata vardır vs. log dosyanızı paylaşırsanız daha iyi yardımcı olurum.

    10) Entity 10, Brush 0: outside world(+/-4096): (-9000, -64, 216)-(9000,23,283) türünden bir hata alıyorum.

    Çözüm: winbspc ile çevirdiğiniz haritalarda bu olur. Fakat kendim yaptım da böyle oldu diyorsanız: Ctrl+Shift+G basın ve oradaki pencerede entity e 10 yazın (çünkü hatada Entity i 10 olarak belirtmiş). Nesneye gidin ve silip yeniden çizin.

    11) AllocBlock:full hatası alıyorum

    Çözüm: Bu da haritanızda fazla yüzey bulunmasının sonucudur. Oyunda görünmeyen yüzeyleri fit özelliği ile düzelterek hatayı düzeltebilirsiniz. Gereksiz nesneleri de silin. Ayrıca diğer bir sebebi de çizimlerin yanlışlığındandır. Son çizimlerinizi silin ve öyle bir deneyin.

    12) SolidBSP [hull 1] 7 (0.00 seconds)
    Warning: No entities exist in hull 1, no filling performed for this hull
    SolidBSP [hull 2] 7 (0.00 seconds)
    Warning: No entities exist in hull 2, no filling performed for this hull
    SolidBSP [hull 3] 7 (0.00 seconds)
    Warning: No entities exist in hull 3, no filling performed for this hull

    hatasını alıyorum.

    Çözüm: Bu hatayı alıyorsanız oyuncuya hareket edecek yer bırakmamışsınız demektir. Spawn noktalarını kontrol ediniz birşeye gömülü olmasınlar.

    13) Warning: No vis information, direct lighting only. hatası alıyorum.

    Çözüm: hlvis çalışmıyor demektir. Bunun genel sebebi leaktır veya ayarı kapatmış olabilirsiniz. Log dosyasında hlvis kısmında hatayı görürsünüz zaten.

    14) Işıklandırma çalışmıyor (FinalLightFace çizilemiyor)

    Çözüm:

    BuildFacelights:
    10%...20%...30%...40%...50%...60%...70%...80%...90 %... (xx seconds)
    BuildVisLeafs:
    10%...20%...30%...40%...50%...60%...70%...80%...90 %... (xx seconds)
    visibility matrix : 78.2 megs
    MakeScales:
    10%...20%...30%...40%...50%...60%...70%...80%...90 %... (xx seconds)
    SwapTransfers:
    10%...20%...30%...40%...50%...60%...70%...80%...90 %... (xx seconds)

    Transfer Lists : 234751358 : 234.75M transfers
    Indices : 83579008 : 79.71M bytes
    Data : 939005432 : 895.51M bytes
    Bounce 1 GatherLight:
    10%...20%...30%...40%...50%...60%...70%...80%...90 %... (xx seconds)
    FinalLightFace:
    ** Executing...
    ** Command: Copy File
    ** Parameters: "$path\$file.bsp"

    hlrad bu şekilde sonlanırsa ışıklandırma çalışmaz. Bunu çözmenin yolu zhlt nin son versiyonunu tanıtıp derlemektir. Veya eğer derlemeyi yarıda kesiyorsanız bu sorun oluşabilir.

    15)
    hlcsg: Error: Missing '[' in texturedef (U)
    Description: The map has a problem which must be fixed
    Howto Fix: Check the file ZHLTProblems.html for a detailed explanation of this problem

    Diye bir hata alıyorum.

    Çözüm: Büyük ihtimal ile kendiniz bir wad hazırladınız ve bunu hazırlarken bir hata yaptınız. Resimlerin adlarında Türkçe karakter/boşluk/sembol kullanmamaya dikkat edin. Bu da işe yaramazsa ALT+P yaparak sorunları giderin.

    16) Error: Exceeded MAX_MAP_ENTITIES
    Description: The maximum number of entities for the compile tools has been reached
    Howto Fix: self explanitory

    Diye bir yazı var.

    Çözüm: Entity sınırı aşılmış. Bu genelde haritanın her yerinde light olduğu için oluşur veya çok fazla entity sebebiyle. Entitylerinizi azaltınca sorun düzelecektir.

    17) ** Executing...
    ** Command: Change Directory
    ** Parameters: "c:\documents and settings\xx.."
    * Could not execute the command:
    Change Directory "c:\documents and settings\xx.."
    * Windows gave the error message:
    "Erişim engellendi."

    Diye bir yazı var ve haritam açılmıyor.

    Çözüm: Klasik bir ayar hatasıdır. VHE'nin zhlt programlarına ulaşamamasından kaynaklanmaktadır. Bütün ayarlarınızı baştan yapınız.

    C - Winbspc hakkında..

    Winbspc .bsp yi .map a çeviren bir programdır. Fakat bu program sağlıklı bir çevirme yapmadığı yüzünden tavsiye etmiyorum. Özellikle bu işe yeni başlamış olanlar gidip dust2yi infernoyu falan düzenlemek için çeviriyorlar sonra da bu açılmıyor olmuyor diyorlar. dust2 yi düzenlemek de yapmak kadar zordur. O yüzden winbspc her yerde verilir fakat uzmanlık gerektirir. Eğer illa da düzenleyecem derseniz googleden hazır rmfler bulabilirsiniz bazı haritalar için.

    D - Skybox ( haritayı sky kutusuna alma ) hakkında

    Alıntı:
    Sky box olarak adlandırılan harita yapım methodu.. ÇOK ZARARLIDIR! BU METHODU ASLA KULLANMAYIN!

    Skybox kullandığınızda neler olur:

    - r_speed değerleriniz çok kötü hale gelir
    - Haritanızı derlemek daha fazla zaman alır
    - Leaklardan kurtulursunuz fakat birçok hata karşınıza çıkar
    - Haritanızın boyutu (mb değeri) gereğinden büyük olur

    Skybox nasıl yapılıyor:
    Basit olarak çok büyük bir kutunun haritanın etrafını sarmasıdır.

    İsteyene İngilizce halini verebilirim çoğunu çevirmedim.

    E - Jail, de, cs gibi büyük haritalar yapma hakkında..

    Burada kendi fikirlerimi yazacağım. Forumda ve diğer sitelerde gördüğüm haritacı arkadaşların hızla artmasıdır. Zaten bunu takdir ediyorum çünkü gevurlara bağlı kalmak hepimizin istemediği birşey. Kendi haritamızı yapalım kendimiz oynayalım en iyisi. Fakat çok hata yapılıyor. Yeni başlayan hemen jail haritası düzenlemeye kalkıyor. Biraz sabır ve zaman gerekiyor. Yeni arkadaşlara sesleniyorum: önce fun harita çizin (ben de öyle yapmıştım) İlk haritam da aim_m249_belle oldu. Harita karşılıklı oyunculardan ve aralarındaki yükseklik ve sudan oluşmaktaydı. Bir de adından anlaşılacağı gibi yerdeki 5-1 ler.. Ben şuan bile de haritası yapmakla uğraşmıyorum. Zor ve gerçekten dikkat isteyen bir harita türü bu büyük haritalar. Küçük haritalar yeter geçen sene fy_iceworld2009 yapmıştım çok oynandı beğenildi. Yani küçük haritalarla da beğenilebilirsiniz o yüzden hemen büyük harita yapmaya kalkmayın. Büyük harita yapmanın incelikleri de vardır küçük haritalar kadar kolay değiller.


    Not = Alıntıdır.
    Konu xcasusxx tarafından (17-11-13 Saat 15:35 ) değiştirilmiştir. Sebep: Renklendirme Yapıldı..
    kemaleditor and muhammet12 like this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    berXamet ' e teşekkürler.

Kullanıcıların arama motorlarındaki kullandığı taglar:

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121